07/2020 - Presentació del llibre “Una altra guerra freda: Estats Units, Rússia i Xina”, de Ferran Fullà - Fundació apip-acam

Cerca
Go to content

Main menu:

30 de juliol: Dia Mundial contra el Tràfic d’Éssers Humans. La nova esclavitud del segle XXI.

Published by Fundació Apip-Acam in Actes · 30/7/2020 13:13:00


Les persones més afectades pel tràfic d'éssers humans són aquelles que es troben en situació de vulnerabilitat

Des de l'any 2013, cada 30 de juliol se celebra el Dia Mundial contra el Tràfic d'Éssers humans, una jornada designada per l'Assemblea de les Nacions Unides per a conscienciar i sensibilitzar sobre aquest delicte i defensar els drets de les víctimes.

El tràfic d'éssers humans és una pràctica extremadament cruel que consisteix en la captació de persones a través d'amenaces, coaccions o enganys, aprofitant-se d'una situació de vulnerabilitat o desigualtat, amb finalitats d'explotació sexual, treball forçat, mendicitat, matrimoni forçat, creació de grups armats o extracció d'òrgans.

Les persones que es veuen sotmeses al tràfic són deshumanitzades i cosificades, perdent així alguns dels seus drets fonamentals com el dret a la vida, a la llibertat sexual, a la integritat física, a la seguretat personal o a la llibertat d'expressió.

Les causes que provoquen aquest fenomen tenen un denominador comú: la desigualtat. El tràfic de persones s'aprofita de la pobresa, la desocupació, la discriminació per raons de gènere, l'absència de lleis, l'enduriment de les polítiques migratòries i la feminització de la migració laboral, entre moltes altres.

És per això que les persones més afectades pel tràfic són aquelles que es troben en situació de vulnerabilitat i desprotecció, sense accés, en moltes ocasions, als serveis públics, administratius i jurídics. Aquest fet fa que, a vegades, no sigui necessària la coacció o la violència, sinó simplement l'abús de la seva situació precària.

Tot això fa que el tràfic d'éssers humans ja hagi estat considerada com la nova esclavitud del segle XXI i una de les pitjors vulneracions dels drets humans de tota la història de la humanitat.

Finalitats d'explotació sexual: una violència contra les dones
Encara que el tràfic d'éssers humans té diversos fins, segons l'últim informe global de l'Oficina de l'ONU contra la Droga i el Delicte (UNODC), el 59% del tràfic es produeix amb finalitats d'explotació sexual i el 94% de les víctimes a aquest efecte són dones i nenes.

Això exposa una vinculació directa entre la prostitució i el tràfic: el consum de prostitució genera una demanda de dones que el tràfic cobreix i, alhora, el tràfic promou aquest mercat del sexe amb la captació de dones i nenes per a aquests fins.

Per tant, la tracta no és només una vulneració dels drets humans en general, sinó que té un component de gènere perquè perpetua la desigualtat, discriminació i violència cap a les dones i, amb això, dificulta el camí cap a una societat més justa, ja que mentre les dones continuïn sent una mercaderia no es podrà aconseguir la igualtat real.

A més, és un sector que creix cada any. Segons dades de la Fundació Apip-Acam entre els anys 2017 i 2019, va haver-hi un increment de dones a l'entorn de la prostitució forçada que havien acudit als centres de l'entitat: en el 2017 es van obrir 81 expedients nous i el passat 2019, 132.

Imatges de detecció de víctimes de tràfic d’éssers humans amb finalitats d’explotació sexual al carrer o club

L'aportació d’Apip-Acam: campanya @likeasnowflakeaction
Des del 2009, la Fundació Apip-Acam ha desenvolupat programes i serveis per a la detecció, acolliment integral, assistència i protecció a víctimes de tràfic amb finalitats d'explotació sexual. Les dones afectades reben atenció personalitzada, són acompanyades a través dels diferents processos i reben el suport psicològic necessari per a curar-se de les experiències traumàtiques viscudes i recuperar la seva dignitat i autoestima.

A més d'aquesta atenció integral, Apip-Acam ha desenvolupat altres formes per a lluitar contra el tràfic. Una d'elles és la campanya Like a snow flake action. La Fundació, juntament amb l'ONG belga Payoke, va obrir el passat 2019 un compte d'Instagram, anomenada @likeasnowflakeaction, per a compartir les històries de diverses persones supervivents de tràfic d'éssers humans.

Les persones de les fotografies apareixen d'esquena, amb les mans alçades i expliquen la seva història amb les seves pròpies paraules. Algunes imatges no corresponen a les víctimes de tràfic reals per a preservar la seva privacitat i seguretat.


El missatge que pretén transmetre la campanya és que cada història de tràfic és única, com cada floc de neu, i mereix ser escoltada. Així, aquest compte s'ha convertit en una eina clau per a sensibilitzar a la societat respecte al tràfic: darrere del fenomen hi ha persones reals, que han sofert situacions inimaginables però que han sobreviscut i no perden l'esperança. Actualment, el compte recull 42 històries de vida de persones de Bèlgica, Espanya, Eslovàquia, França, Itàlia, Portugal, Ucraïna, Hondures, entre moltes altres.

Històries de vida
Una de les protagonistes d'aquesta campanya és Alana, una dona originària de Romania, que va ser captada a través de la pràctica del lover boy: el seu xicot li va proposar venir a Catalunya amb ell per a treballar en un restaurant. No obstant això, quan va arribar la situació va ser molt diferent. Ell la va obligar a prostituir-se en un club i la va aïllar de la seva família i amics.

Una altra història és la d'una dona nigeriana a la qual van prometre un treball a Espanya, però en arribar la van forçar a prostituir-se per a saldar les despeses del seu viatge i el de la seva filla. Molts mesos després, aquesta dona va aconseguir demanar ajuda i sortir d'aquesta situació.

També la campanya recull el testimoni d’una mare a la qual van amenaçar amb denunciar-la als serveis socials i treure-li els seus fills si no es prostituïa. Per sort va aconseguir escapar i ara només vol pensar en un futur millor.

Una altra experiència és la d'una dona que va viatjar des d'Hondures per a treballar com a cambrera i la van obligar a exercir la prostitució. O la història d’una víctima que no vol enfrontar-se a la seva “Madame” en els jutjats per por que prenguin represàlies contra la seva família a Nigèria. O el testimoni d'una dona que mentre va haver de prostituir-se a la força no es va sentir una persona de veritat.

Imatges d'acollida i atenció a les víctimes de tràfic d’éssers humans amb finalitats d’explotació sexual

Aquestes són només una petita mostra dels centenars i milers d'històries de dones víctimes de tràfic amb finalitats d'explotació sexual, que malgrat la duresa dels seus relats mostren la seva força i ganes de viure.

És per totes elles que existeix un Dia Mundial contra el Tràfic d'Éssers humans. Un moment per a reflexionar sobre aquesta xacra social i renovar el compromís amb la defensa dels drets i llibertats de les víctimes a través programes d'assistència, la responsabilitat dels Estats, la conscienciació de la societat, el respecte dels convenis i protocols contra el tràfic, la denúncia i persecució d'aquest delicte, el suport a les víctimes en el seu procés de curació i recuperació de la seva dignitat humana.

Així, el Dia Mundial contra el Tràfic d'Éssers humans pretén unir els esforços d'Estats, administracions, institucions, entitats i persones individuals per a acabar amb aquesta pràctica i protegir així la dignitat, la llibertat, la seguretat i la igualtat de totes les persones víctimes de tràfic.



30 de juliol de 2020: El Dia Mundial contra el Tràfic de Persones

Published by Fundació Apip-Acam in Activitats · 30/7/2020 12:36:00
Back to content | Back to main menu